CREATIEVE THERAPIE - avanti

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

CREATIEVE THERAPIE

PSYCHODIAGNOSTIEK PSYCHOTHERAPIE
 
 

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie is een ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. De cliënt gaat samen met de therapeut aan de slag. De creatieve werkvormen zijn geen doel op zich, maar een manier om vorm te geven aan een innerlijke gewaarwording, zich te ontplooien, iets te verwerken of zich te leren uiten. Niet iedereen kan meteen onder woorden brengen wat er in hem of haar omgaat. Een creatief therapeut kan dan helpen om via je verbeelding je innerlijke leefwereld aan het woord te laten.

Door expressie te geven aan je innerlijke wereld wordt het mogelijk die te begrijpen, een plaats te geven, los te laten of te veranderen. Kunnen uiten wat in je leeft, werkt bevrijdend en rustgevend.

Creatieve therapie heeft ook een lichaamsgerichte basis. Bij lichaamsgerichte therapie begeleidt de therapeut je om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en om daarmee aan de slag te gaan. Dat brengt je snel tot de essentie, zonder rationeel te moeten weten wat de oorzaak is of hoe je het kan oplossen.

Omdat expressie op verschillende manieren mogelijk is, zijn er ook verschillende soorten creatieve therapie. Zo vind je makkelijk een creatieve therapievorm waar jij je comfortabel bij voelt.

Bij beeldende therapie staat de relatie tussen de beeldende kunsten en emoties centraal. Ook hier leer je door de interactie met een kunstvorm (in dit geval schilderen, tekenen of boetseren) te uiten wat er in je onderbewustzijn leeft. Anders dan bij danstherapie, bewegingstherapie of muziektherapie, creëer je bij beeldende therapie een tastbare schepping van blijvende aard.

Moet je creatief zijn voor creatieve therapie?
Neen! Je hebt helemaal geen artistieke aanleg nodig om voor creatieve therapie te kiezen. Elk resultaat van creatieve therapie kan een brug naar het onbewuste zijn en zo waardevolle inzichten opleveren.

Creatieve therapie wordt vaak toegepast bij kinderen en jongeren, maar ook volwassenen zijn in veel gevallen gebaat bij creatieve therapie. Wanneer je praten moeilijk of onaangenaam vind, of enkel door gesprekken niet tot de essentie van een bepaald probleem komt, dan kan creatieve therapie een oplossing bieden.

De therapie kan helpen bij verschillende klachten, maar wordt vaak toegepast bij depressie, stress, burn-out, autisme, rouwverwerking, traumaverwerking en emotionele problemen.

Creatief therapeut in het team van praktijk Avanti
         
Denise Kuppens


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu